Recept om zelf wasmiddel te maken

Dit heb je nodig van werkgerief: 

 • een rasp (om grof te raspen) of een scherp mesje
 • een steelpan of kookpot waar +2 liter in past – met deksel
 • een kookvuur om het mengsel op te warmen
 • een klopper (garde) en/of staafmixer 
 • een lege goed uitgespoelde fles van vloeibaar wasmiddel (of een andere fles) 
 • een trechter
 • een kwartiertje tijd 🙂

En dit heb je nodig van ingrediënten:

Wasmiddel maken voor gekleurde was: 

 • 30 gram geraspte zeep (naar keuze, alle soorten kunnen) of zeepvlokken
 • 2 liter water
 • optioneel:
  etherische olie als je een geurtje aan je wasmiddel wil toevoegen
  bv: citroen, lavendel, sinaasappel, lemongrass, bloemengeuren, … 

Wasmiddel maken voor donkere was of zwarte was 

 • 30 gram geraspte zeep, van groene Marseille zeep of Aleppo zeep
 • 2 liter water 
 • optioneel:
  etherische olie als je een geurtje aan je wasmiddel wil toevoegen
  bv: citroen, lavendel, sinaasappel, lemongrass, bloemengeuren, … 

Wasmiddel maken voor witte was 

 • 30 gram geraspte zeep (naar keuze, alle soorten mogelijk) 
 • 2 liter water 
 • 30 gram baking soda (natrium bicarbonaat) – na het koken toevoegen
 • optioneel:
  etherische olie als je een geurtje aan je wasmiddel wil toevoegen
  bv: citroen, lavendel, sinaasappel, lemongrass, bloemengeuren, … 

En zo maak je ecologisch vloeibaar wasmiddel: 

Rasp de zeep met een grove rasp tot je de juiste hoeveelheid hebt.
Als je geen geschikte rasp hebt, kan je ook met een mesje kleine stukjes van de zeep afsnijden. Sommige mensen gebruiken de keukenrobot om de zeep te raspen, dat heb ik nog niet uitgeprobeerd, maar het schijnt ook goed te werken.

Zet een steelpan (of grotere kookpot als je meer wil maken) met een halve liter water op het vuur.

Voeg daar de geraspte (of klein gesneden stukjes) zeep aan toe.

Met een garde (klopper) goed roeren tot al de zeep opgelost is in het water.
Bij groene Marseille zeep of Aleppo zeep gaat dit snel, deze lost al op in warm water.

Voeg dan de rest van het water erbij en roer nog even goed door.

Dan doe je het deksel erop en laat je het zeepmengsel op het (uitgezette vuur, of naast het vuur) ter plekke al wat afkoelen.

Vervolgens zet je de afgedekte kookpot op een koele/koude plek en laat je het daar een nachtje verder afkoelen (en eventueel opstijven). Als je groene Marseille zeep of Aleppo zeep gebruikt, blijft het mengsel dunner en vloeibaarder. Voor het reinigingsvermogen en uiteindelijk wasresultaat gaat dat geen verschil maken.

‘s Ochtends kan je het mengsel nog even opnieuw goed doorroeren met een klopper of garde.

Met een trechter kan je het dan overgieten in de flessen die je voorzien had. En goed afsluiten of de dop erop doen.

Hoe moet je dit wasmiddel gebruiken om te wassen?

Voor gebruik even met de fles schudden zodat alles terug goed gemengd is.

Dan de gewenste hoeveelheid (max. 100ml voor een kleinere wasmachine of tot 150ml voor een grotere wasmachine) in een bekertje gieten, of in de dop van de fles. De dop van onze Sonett wasmiddel fles is net 100ml als je hem helemaal vol doet. Ik doe er iets minder in, wij hebben maar een kleine wasmachine.

Als je graag een geurtje toevoegt aan je wasmiddel, kan je nu enkele druppeltjes etherische olie toevoegen in het bekertje of in de dop. Hoeveel druppels nodig zijn is afhankelijk van de kwaliteit van de olie en ook wel van hoeveel geur je wil. Dat moet je zelf wat uitproberen dus.

Best ook even roeren zodat de etherische olie goed gemengd is met het wasmiddel. Als etherische olie rechtstreeks op je wasgoed komt, zou dit vlekken kunnen maken. Dus dat kan je beter voorkomen.

*Sommige mensen doen de etherische olie al rechtstreeks in de fles, doorheen het hele wasmiddel. Dat kan ook wel. Maar etherische olie is niet zo goedkoop en ze vervliegt snel… dus als je lange tijd erover doet om je fles wasmiddel op te gebruiken of in een grote fles die je vaak open doet om te gebruiken is dat misschien niet de beste keuze. Dan ga je veel meer druppels etherische olie nodig hebben om genoeg geur effect ervan te hebben. Of druppels moeten toevoegen als de fles halfweg is omdat het dan minder geur afgeeft. Dan is het heel wat zuiniger om de druppeltjes er per wasbeurt pas aan toe te voegen. Voordeel als je de geur pas net voor gebruik in de dop of beker toevoegt is ook dat je bij elke wasbeurt kan kiezen of je er een geur aan toevoegt of niet. En welke geur je erbij wil (als je meerdere flesjes etherische olie hebt dan toch).

Dan kan je het wasmiddel overgieten in het daarvoor bestemde bakje in je wasmachine.

En dan wassen maar…

Hoeveel kost zelfgemaakt wasmiddel?

Is zelf wasmiddel maken goedkoper dan commercieel wasmiddel kopen?

Wij gebruiken bijna altijd Sonett wasmiddel. Dat kost ongeveer 10 euro voor een fles van 2 liter, wat overeenkomt met ongeveer 25 wasbeurten. Omgerekend kom je dan aan 0,40 per wasbeurt.

Ik heb al heel lang geen andere merken wasmiddel (uit de supermarkt) meer gekocht, dus daar ken ik geen prijzen meer van. Maar je kan dat heel makkelijk zelf even na rekenen hoeveel deze je per wasbeurt kosten. De budget wasmiddelen zullen waarschijnlijk heel wat goedkoper zijn dan een ecologisch wasmiddel als Sonett, de bekende commerciële wasmiddelen zullen rond dezelfde prijs zitten of zelfs nog duurder zijn, denk ik.

Prijs van zelfgemaakt wasmiddel:

Blok zeep: er is heel veel verschil in prijzen van een blok zeep, afhankelijk van de kwaliteit. Een goede blok groene Marseillezeep van het merk Marius Fabre bijvoorbeeld kost ongeveer 32 euro voor 1 kg. Dat is genoeg om ruim 32 keer 2 liter wasmiddel mee te maken. Van 2 liter wasmiddel kan je 20 keer een wasmachine laten draaien (als je 100ml per keer gebruikt). Dan kom je aan 0,05 per wasbeurt.

optioneel:
– etherische olie om een geurtje toe te voegen: afgerond gemiddeld 10,- voor 10ml (=ongeveer 200 druppels) > als je 2 à 4 druppels per keer gebruikt, is dat 0,10 à 0,20 per wasbeurt
– baking soda: kost zo’n 8,- voor 400g > daar kan je 26 liter wasmiddel voor witte was mee maken > als je 100ml per wasbeurt gebruikt is dat 260 wasbeurten > dat komt dan overeen met ongeveer 0,03 per wasbeurt

Conclusie:
Het zelf maken van je wasmiddel is niet alleen gezonder voor je lichaam en voor het milieu maar het is ook goed voor je budget. Want om het even welk wasmiddel je daarvoor kocht, het zelfgemaakte wasmiddel is sowieso wel goedkoper dan een commercieel wasmiddel. 

Met dank aan EcoBioLiving

Heb je hulp nodig? Chat met ons