Zo rond 2000 was er nog geen keurmerk voor biologische make-up.

Veel merken claimden op hun verpakking een formule gebaseerd op natuurlijke ingredienten, terwijl slecht een klein gedeelte van de ingredienten natuurlijk was. Het Cosme bio keurmerk werd in 2002 opgericht om consumenten te beschermen tegen deze “Greenwashing”.Een groot aantal producenten kwam samen om een richtlijn samen te stellen voor het keurmerk. Er is een lange lijst met voorwaarden waaraan een product moet voldoen voordat het het keurmerk “Cosme Bio”krijgt.

De vereniging Cosmebio heeft nu 6 werknemers, een raad van 12 directeuren en bijna 380 leden. Het zet zijn missies in Frankrijk en Europa in om:

  1. Professionals te begeleiden en de ontwikkeling van de markt aan te moedigen door middel van training, webinars, workshops, maar ook door de creatie van 4 commissies die werken aan zeer specifieke onderwerpen om de cosmetica-industrie te evolueren.
  2. Consumenten voorlichten over verantwoorde cosmetica door middel van de animatie van een community op sociale netwerken (promotie van betrokken merken, wedstrijden, enz.), Via thematische  publicaties op hun website over onderwerpen zoals de standaard ISO of conservatieven bijvoorbeeld. De vereniging werkt ook aan het ontwikkelen van partnerschappen met influencers.
  3. Verdedig de consumenten en de belangen van de sector: Cosmebio werkt samen met verschillende partners om de sector vooruit te helpen, zoals de beweging van de ondernemers van de nieuwe economie, de federatie Natexbio, de COSMED-associatie, de Cluster Bio, de Ecotoxische paal … De bond doet ook regelmatig een beroep op de openbare aanklagers. Er wordt echt lobbywerk verricht om de lijnen van de cosmetica-industrie te verleggen!

Voor meer informatie over de vereniging: https://www.cosmebio.org/en/association-cosmebio/

Voor meer informatie over organische cosmetica: https://www.cosmebio.org/en/bio-cosmetics/

De Cosmebio-vereniging is ook een van de stichtende leden van COSMOS, de internationale benchmark voor natuurlijke en biologische cosmetica, die sinds 1 januari 2017 wordt gebruikt.

Vereisten voor samenstelling

Het COSMEBIO-  label  is het historische label dat voldoet aan de eerste specificaties van de vereniging. Een product met het label COSMEBIO moet bestaan ​​uit:

  • Minimaal 95% natuurlijke ingrediënten op het totale product (water en mineralen worden als natuurlijk beschouwd)
  • 10% minimum aan biologische ingrediënten op het totale product (water en mineralen kunnen niet als biologisch worden beschouwd omdat ze niet worden gekweekt)

Om COSMOS BIOLOGISCH gecertificeerd te zijn , moet een product bestaan ​​uit:

  • Minimaal 95% minimum aan natuurlijke ingrediënten
  • 20% minimum aan organische ingrediënten van het totale product

Ten slotte is er nog een derde label COSMOS NATURAL , gemaakt om de natuurlijke cosmetica te benadrukken, zelfs als ze niet gecertificeerd biologisch zijn. Een gecertificeerd product COSMOS NATURAL moet ten minste 95% van de ingrediënten van natuurlijke oorsprong bevatten.

Om te weten  : de criteria van deze labels maken het mogelijk om het gebruik van polemische ingrediënten zoals siliconen, fenoxyethanol, parabenen, GGO’s of derivaten van GGO’s, bijvoorbeeld nanodeeltjes, te vermijden.

Heb je hulp nodig? Chat met ons