We hoeven je niet meer uit te leggen dat plastic tot gigantische problemen leidt. De plastic soup is (helaas) een feit en met man en macht wordt er gewerkt aan oplossingen: van het leegvissen van de oceaan tot de EU die nieuwe wetgeving maakt over plastic producten. Misschien ben je er al van op de hoogte, maar ook cosmetica is een van de boosdoeners van die plasticvervuiling. En dan gaat het meestal over de microplastics in cosmetische producten – kleiner dan 5mm en niet afbreekbaar – die via het riool oppervlakte water bereiken en op die manier het waterleven schade toe richten. (bron: Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, RIVM). RIVM zegt dat microplastics in het weefsel van mosselen en vis terecht komt, waardoor het ook in ons voedsel terecht kan komen. Weekmakers in het plastic kunnen een hormoon verstorende werking hebben voor mens en dier. Dus niet alleen het milieu en dieren worden erdoor vervuild, ook wij krijgen het plastic letterlijk weer terug op ons bord. Recent schreef de oprichtser van de Plastic Soup Foundation dat de wereld op plastic dieet moet en wees met name op de gezondheidsrisico’s voor mensen: “We eten, drinken en ademen plastic”. Lees het stuk hier. 

Dus onze eerste take-home message van deze mailing is: ban die microplastics uit je cosmetica!

Volgens MilieuCentraal kan je microplastics in een product herkennen als er polyethyleen (PE) op het etiket staat, maar ook polypropyleen (PP), polyethyleen tereftalaat (PET), polymethyl methacrylaat (PMMA) en nylon komen voor.

De volgende certificaten geven aan dat er geen microplastics in je product zitten: Ecocert Organic & Keurmerkenwijzer, Europees Ecolabel, NaTrue, Cosmebio Bio & Eco, BDIH, en Zero Plastic Inside. Je kan ook de website Beat the Microbead bekijken, zij hebben lijsten van producten met en zonder microplastics.

Met dank aan Dennis van Klooker

Heb je hulp nodig? Chat met ons